Hvordan bygge nettsider som tiltrekker seg trafikk?

Å bygge nettsider er kanskje ikke en vanskelig jobb i seg selv. Du trenger bare litt tekst, kanskje et bilde eller to, og så er du ferdig. Med de fleste systemene trenger du ikke engang å kunne koding, det er bare å konfigurere og dra-og-slipp dit du vil ha de forskjellige elementene. Og nettsider er helt nødvendig å ha som en del av din digitale tilstedeværelse. Enten det er produktsider, «om-oss» sider, blogginnlegg og nyhetsartikler eller andre typer sider med informasjon.
Skrevet av Charlotte Nalum den 03.01.2022, 08:00
Hvordan bygge nettsider som tiltrekker seg trafikk?

Men bare å ha nettsidene betyr ikke automatisk at noen faktisk besøker de. Og uten trafikk på nettsidene dine, gjør de deg lite godt. I dette blogginnlegget har vi samlet noen tips til hvordan du kan bygge gode nettsider som tiltrekker seg trafikk. Det handler om både konfigurering av nettsidene dine, men også det visuelle inntrykket en besøkende får når de lander hos deg.

Responsivt design

Å ha et responsivt design betyr at nettsiden din fungerer og ser fin ut uansett enhet og størrelse på skjermen. Enten dine besøkende bruker mobil, nettbrett eller pc, skal både de visuelle elementene og teksten din være på riktig plass og tilpasse seg størrelsen på enheten, ikke hoppe oppå hverandre og være vanskelig å lese/se. Dette er utrolig viktig, og er derfor mitt første tips. Grunnen til dette er fordi dersom en potensiell kunde går inn på dine nettsider via mobil og skal lese om din retur-policy, og overskriften er så stor at man må scrolle mens man leser, vil denne personen raskt forsvinne bort fra dine sider. Det må derfor være like enkelt å bruke og å navigere seg rundt, uavhengig av enhet.

SEO

SEO (Search Engine Optimization) er mitt neste viktige tips. Dersom noen søker etter ditt navn, eller noe du har skrevet om på bloggen din, er det viktig at de faktisk finner nettsidene dine på Google (og andre søkemotorer). Med all den tiden du legger inn for å lage attraktive og nyttige nettsider er det også helt nødvendig at du faktisk blir sett på nett! Det er flere ting du kan gjøre for å optimalisere din SEO, og det kan du lese mer om her. De 3 viktigste tiltakene er bruk av nøkkelord, title tags og meta descriptions. Dette høres kanskje veldig teknisk ut, men slapp av! Jeg skal ta deg gjennom det.

Nøkkelord

Før du begynne å skrive teksten din, uavhengig av hva slags tekst du skal skrive, bør du bestemme deg for hvilke nøkkelord teksten skal inneholde. Du bør sette av 1-3 hoved-nøkkelord som du skal bruke gjennomgående i hele teksten. Prøv å tenk deg hvordan en som søker etter dette innholdet ville tenkt og hvilke ord de ville søkt etter for å finne frem. Nøkkelord(ene) dine bør være med i flere overskrifter, og i introen. Dette er en veldig fin måte å øke SEO-scoren din hos Google.

Title tags

Vi har et eget blogginnlegg om title tags som du kan lese for å sette deg mer inn i hva dette egentlig betyr for din nettside. Det du trenger å vite om title tags er at det er navnet på nettsiden din. Det er dette navnet som blir videreformidlet til Google, og det er også dette navnet som kommer opp på fanen i nettleseren din. Prøv å ikke bruk navn som «hjem» eller «forside», da dette er veldig mye brukt. Navnet på siden bør også inneholde minimum et av nøkkelordene dine, og bør ikke være for lang. 3-4 ord er mer enn nok. Dette navnet vil også vanligvis være slutten av linken til denne spesifikke siden.

Meta descriptions

Meta descriptions er den korte beskrivelsen du lager om nettsiden din, som blir videresendt til Google. Det er lurt å lage denne beskrivelsen for en rask og fin oppsummering av siden din, men også for å slippe å ha uferdige setninger i Google-beskrivelsen din, og tegn som […] som gjør at beskrivelsen under tittelen din ikke gir mening for den som søker.

Visuelle elementer

Hvit bakgrunn og mye tekst blir fort veldig kjedelig å lese, og lite engasjerende. Bruk visuelle elementer som bilder, videoer, animasjoner og lignende for å gjøre det enkelt for de besøkende å ta til seg informasjon. Ha små, korte tekster der det er mulig, og si mye med få ord. Husk at et blide sier mer enn 1000 ord, og en video kan si alt! Selvfølgelig er det viktig å bruke tekst også, men gjør det kort og konsist, og bruk gjerne farger og bilder innimellom teksten for å få frem poenget ditt.

Bruk overskrifter

Å bruke overskrifter er viktig! Ikke ha en lang, sammenhengende tekst, men del opp i avsnitter med hoved-overskrifter og underoverskrifter. Dette er også noe som hjelper deg å øke Google rangeringen din, da Google søker på sidene dine etter H1 (hoved-overskrift), H2, H3, osv. Ikke ha hele paragrafer i overskrift-tekst, men heller korte overskrifter som summerer opp hva avsnittet handler om.

Ha system

Gjør det enkelt for dine besøkende å finne frem til informasjon på dine sider. Vær organisert, og ha lik layout på alle sider. På produktsider er det viktig at all informasjon er på samme sted, slik at det er enkelt å finne samme informasjon, uavhengig av produkt. På informasjonssider, som retur-policy, om bedriften, kundeservice, osv. er det også viktig å ha lignende layouter, med riktig bruk av overskrifter og god, informativ tekst. Kom rett på sak og vis tydelig hvor man kan finne annen informasjon de kanskje leter etter.

Bruk lenker

I tekstene bør du bruke lenker til andre sider, både ekstern og internt. Når du viser produktene dine bør du for eksempel ha lenker til andre, lignende produkter, eller tilleggsprodukter som kan hjelpe å forbedre opplevelsen med det spesifikke produktet. Bruk interne lenker på informasjonssider, og ha lenke direkte til retur-skjema, kontakt-skjema eller annen informasjon som må være enkel å finne. Du kan også lenke til eksterne sider som leverandøren av produktet, eller for å vise kvaliteten på produktet eller bedriften din, eksempelvis ved å lenke til prisguiden eller andre omtale-sider.

 

Noen av disse tipsene bruker du nok allerede i dag, og noen er naturligvis viktigere enn andre å implementere. Dersom du følger alle disse rådene, vil du nok se en økning i trafikk på disse spesifikke sidene. Det er en jobb, og det tar tid, men det er absolutt verdt det!